laupäev, 14. detsember 2013

Politseiniku töö - said relva kätte ja teed mis tahad?

Võib-olla liiga üldistav, võib-olla liialt ülepingutatud sentiment, aga lugu, millest edaspidi juttu tuleb, ei jäta kedagi ükskõikseks.

Facebook on mõni päev tagasi saanud hakkama ühe väga toreda teoga (ilma sarkasmita) ning selleks oli kiire info edastamine juhtumist, kus jäeti õigsus kõrvale ning täiesti süütu inimese üle peeti õudsal kombel "kohut". Sotsiaalne veebikeskkond on selliste juhtumitega ka varem meid teavitanud ning selle tõttu väärib vähemalt teelusikat respekti iga tema kasutaja poolt. Nimelt peksid Ühendriikides ühel hilisõhtul 6 ennast korrakaitsjateks pidavat siga läbi asotsiaali, kes oli pealegi vaimse puudega. Ohvri nimeks oli Kelly Thomas - tavaline, mõnes mõttes ka austatud ning absoluutselt mitte kedagi häiriv mehike. Kelly leidis ennast pärast juhtumit koomas ning suri 5 päeva hiljem ära. Kuidas aga said karistada kuus värdjat, kes teda "kangelaslikult" korraga hakkasid jalgadega tampima? Poolte vastu pole mingit süüdistust taotletudki ning mis saab ülejäänud kolmest pole veel kindel. Pole ka 100% kindel fakt, et nad üldse karistada saavad. Nii see kord juba Ühendriikides käib.

Hurraa USA! Hurraa "võimaluste maa"! Hurraa "maailma kõige demokraatlikum riik"! Hurraa Justice!

Kahjuks pole USA kaugelt ainuke riik, kus politsei vaatab teistele inimestele liiga kõrgelt otsa. Olen kindel, et paljud meist Eesti kodanikest on samuti tundnud rõvedat maiku suus, kui pidime lisaks trahvi maksmisele veel ka mundrimeeste ego enda kaelas tajuma. Olen ka 99% kindel, et kõvasti üle poole Eesti rahvast tunneb hirmu, kui näeb mööda sõitmas sini-valget autot kirjaga "POLITSEI". Irooniline, kuna me peaks just julgust tundma, sest nad peavad meid ju kaitsma, eks?

Selle postituse mõte pole maha teha kõiki politseis töötavaid inimesi maailmas ning ma võin ka täie aususega tõdeda, et olen üht või teist moodi kohtunud politseinikega, kes olid tõeliselt abivalmid, mõistlikud ning solidaarsed inimesed. Postituse mõte lähtub pigem selle pealkirjast. Möte, mille tahtsin edastada, on selline: kui sinu valduses on relv ning seaduse poolt kõrgem võim, kui sinu kõrval seisval tavalisel kodanikul, ei anna see sulle põhjust pidada ennast tema kõrval jumalaks.

Illustreerivaks osaks tahan siia üles panna kurikuulsa video, mis kajastabki eelnevalt jutustatud intsidenti. Video on pikk ning kindlasti ka mitte nõrganärvilistele. Kui otsustate siiski vaadata, siis olen ma teid hoiatanud.


Loodan, et kellegagi meist midagi taolist kunagi ei juhtu. Jätkuvalt turvalist elu, kallid lugejad!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar